Website sneller maken in 6 stappen

Wil je beter scoren in Google en websitebezoekers een optimale ervaring bieden? Dan is je website sneller maken een belangrijkste eerste stap in je online strategie. Voordat je aanklopt bij je webbouwer of bij een online marketeer, kun zelf al de nodige stappen zetten om je website te versnellen. In dit blog vind je 6 tips waar je vandaag al mee aan de slag kunt.

Je website sneller maken: waarom is dat belangrijk?

Google is gek op snelle websites en dat geldt ook voor je online bezoekers. Je website sneller maken, vergroot de kans dat je een hoge zoekpositie krijgt in de zoekmachine. Ook zorgt een snelle website ervoor dat mensen je site niet verlaten vanwege een te lange laadtijd.

Een snelle website is niet alleen belangrijk op desktop, maar ook op mobiel. Hoe sneller je mobiele website is, hoe groter de kans dat je online succes boekt. Hieronder vind je de belangrijkste redenen om de snelheid van je website te verbeteren:

  • Een trage website scoort slechter in Google, zowel op mobiel als op desktop.
  • Een trage website kost je bezoekers en daardoor ook aanvragen en omzet.
  • Een trage website is geen goed visitekaartje richting (potentiële) klanten.

Hoe snel is jouw website? Doe de gratis test

Ben je benieuwd hoe snel je website op dit moment is? En wil je weten hoe goed je website op dat gebied scoort ten opzichte van concurrenten? Dan kun je heel eenvoudig een gratis snelheidstest doen. Dit kan via Pagespeed Insights, een kosteloze tool waarmee je in amper een minuut de laadtijd van je website kunt berekenen.

Het testen van je website via Pagespeed Insights werkt heel eenvoudig:

  1. Ga naar de website van PageSpeed Insights
  2. Typ de URL van je website in via de zoekbalk
  3. Klik op de blauwe button “Analyseren
  4. Wacht tot de gegevens geladen zijn
  5. Bekijk de resultaten voor zowel mobiel als desktop

In de resultaten van Pagespeed Insights zie je niet alleen hoe snel je site op dit moment is, maar ook welke factoren de laadtijd van je website vertragen. Veel van deze informatie is heel technisch en vooral bedoeld voor je webbouwer om mee aan de slag te gaan. Gelukkig kun je ook zonder technische kennis de nodige stappen zetten om de laadtijd van je website te verbeteren. Hoe dat werkt lees je hieronder.

Je websitesnelheid verbeteren in 6 stappen

Je website sneller maken? Hieronder vind je 6 supersimpele tips om de snelheid van je website te verbeteren. Met veel van deze tips kun je vandaag nog aan de slag, dus zet ‘m op!

1. Comprimeer de afbeeldingen op je website

Een belangrijke reden dat websites traag zijn en een lange laadtijd hebben, is omdat de afbeeldingen op de site te zwaar zijn. Je kunt deze afbeeldingen eenvoudig minder zwaar maken door ze te comprimeren. Dit betekent dat de afbeelding minder ‘gewicht’ krijgt, zonder dat deze inboet aan kwaliteit.

Het comprimeren van afbeeldingen kan op drie manieren. Welke manieren dat zijn, lees je hieronder. Met elk van deze manieren kun je je website sneller maken.

Converteer je PNG-bestanden naar JPG-bestanden

De meeste afbeeldingen worden opgeslagen in PNG-formaat. Dit is ideaal wanneer je een afbeelding hebt met een transparante achtergrond (zoals een logo), maar voor veel andere afbeeldingen is dit niet nodig. Een PNG-bestand is over het algemeen veel zwaarder dan een JPG-bestand.

De eerste stap die je dus kunt zetten is het omzetten van de PNG-bestanden op je website in JPG-bestanden. Dit kan met een tool zoals Canva, maar ook met Photoshop of met een PNG to JPG-converter. Een goed voorbeeld daarvan is de website png2jpg.com. Helemaal gratis en ook nog eens heel eenvoudig in gebruik.

Comprimeer je afbeeldingen via een online tool

Met het kleiner maken van je afbeeldingen, wordt niet bedoeld dat de afbeeldingen kleiner worden qua afmeting. Het gaat er namelijk om dat ze kleiner worden qua gewicht. Zo is een afbeelding van 1mb veel te zwaar. Mik er daarom altijd op om je afbeeldingen zo te comprimeren dat ze kleiner zijn dan 0.2mb (200kb).

Dit kun je bereiken door je bestaande afbeeldingen (zowel PNG als JPG) in een zogenaamde compressor te plaatsen. Er zijn diverse online tools waarmee je dit gratis kunt doen. Deze compressor zorgt dat je afbeelding een stuk minder zwaar wordt, zonder dat de kwaliteit wordt aangetast.

Voor JPEG-afbeeldingen kun je de tool compressjpeg.com gebruiken. Voor PNG-afbeeldingen kun je kiezen voor tinypng.com.

Maak gebruik van een plug-in (voor WordPress-websites)

Heb je een website in WordPress? Dan kun je het comprimeren van afbeeldingen ook automatiseren. Dit kan door gebruik te maken van een plug-in. Een goed voorbeeld daarvan is ShortPixel. Deze plug-in zorgt ervoor dat alle afbeeldingen die je inlaadt in je CMS automatisch zo klein mogelijk worden gemaakt.

Een plug-in is een snelle manier om je afbeeldingen te optimaliseren, maar let er wel goed op dat plug-ins je website ook trager kunnen maken. Daarover lees je later in het blog meer.

Wordpress website sneller maken

2. Vervang je sliders of carrousels voor een statische afbeelding

Veel websites zijn voorzien van sliders en carrousels in de header. Dit ziet er interactief en smaakvol uit, maar zorgt er ook voor dat je website minder snel wordt. Uit onderzoek blijkt dat websitebezoekers deze sliders zelden aanklikken, dus is het vaak beter deze te vervangen voor een statische headerafbeelding. Dit geldt ook voor sliders en carrousels die elders op je website staan.

3. Gebruik niet te veel externe fonts

Het is aantrekkelijk om externe fonts (lettertypes) op je website te gebruiken, maar voor de laadtijd van je site is dit niet voordelig. Hoe meer fonts je website moet inladen, hoe trager die wordt. Dat komt omdat deze externe fonts door de browser moeten worden ingeladen vanuit een externe bron. Dit verslechterd de gebruikerservaring en kan ten koste gaan van je positie in Google.

Het is niet erg om twee of drie externe fonts op je website te gebruiken, maar voorkom dat het er meer worden. Zeker wanneer je tien externe fonts of meer gebruikt, is dit slecht voor je websitesnelheid.

4. Versnel je website met caching

Een simpele manier om je website sneller te maken is door gebruik te maken van caching. In WordPress zijn hier diverse plug-ins voor beschikbaar. Dankzij een caching-plug-in worden delen van je website in het ‘geheugen’ van een computer bewaard. Wanneer terugkerende bezoekers op je website komen, wordt de laadtijd hierdoor verkort.

Heb je geen WordPress-website en wil je caching gebruiken om je website te versnellen? Vraag dan je webbouwer om hulp.

5. De-installeer plug-ins die je niet langer gebruikt

Het overgrote deel van de websites draait tegenwoordig op WordPress. Dit CMS is heel gebruiksvriendelijk, maar kan je website ook vertragen. Dat gebeurt vooral wanneer je te veel plug-ins op je website laat draaien. Plug-ins zijn enorm behulpzaam en het is zeker raadzaam hier gebruik van te maken, maar controleer wel af en toe of je ongebruikte plug-ins kunt verwijderen.

Hoe meer onnodige en ongebruikte plug-ins je verwijdert, hoe sneller je website wordt. Dit verbetert de gebruikerservaring en wordt door Google beloond met een betere positie in de zoekmachine.

6. Kies voor een snellere hosting

Goedkope hosting klinkt aantrekkelijk, maar wanneer je een website hebt met veel bezoekers en content, kan dit ten koste gaan van de websitesnelheid. In zo’n geval helpt het om een snellere hostingprovider te kiezen. Dit is een stukje duurder, maar zorgt er ook voor dat je website optimaal blijft presteren.

Kiezen voor een snellere hostingpartij kan je websitesnelheid een flinke boost geven. Informeer dus gerust bij je huidige hostingprovider of je een sneller hostingpakket kan aanschaffen. Hiermee kun je eenvoudig je website sneller maken.

Hulp nodig met je website? Vraag om vrijblijvend advies

Heb je hulp nodig met je website sneller maken? Vraag dan gerust om vrijblijvend advies. Ik breng graag voor je in kaart wat je website traag maakt en wat je eraan kunt doen om dit probleem op te lossen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een vrijblijvend gesprek aan.

Wil je online succes boeken met je website? Lees dan ook de volgende artikelen:

Gratis adviesgesprek

Wil jij klanten vinden en binden middels online marketing? Arie Vogelaar gaat graag met je in gesprek over de mogelijkheden.